Diagnostiek

In onze praktijk zelf kunnen diverse onderzoeken worden uitgevoerd voor het stellen of bevestigen van een juiste diagnose. Voor andere onderzoeken verwijzen wij door naar de betreffende zorgverleners.


Hartfilmpje (ECG)

Een hartfilmpje is een mogelijk onderzoek als u met klachten in de borststreek bij ons komt. Een hartfilmpje wordt ook wel ElektroCardioGram genoemd ofwel ECG. Een ECG maakt een grafiek van de elektrische activiteit van het hart. 


Het onderzoek:
Het maken van een ECG duurt slechts enkele minuten en doet geen pijn. Voor het maken van een ECG krijgt u elektroden op de huid geplakt. De elektroden zijn met het ECG-apparaat verbonden en registreren de elektrische stroompjes die de hartspiercellen laten samentrekken. Door het aflezen van de grafieken onstaat er inzicht in eventuele: 

 • hartritmestoornissen 
 • zuurstofgebrek van de hartspier
 • een acuut hartinfarct
 • een eerder doorgemaakt hartinfarct
 • vergroot hart (hypertrofie)

Eventueel kunnen de resultaten van het onderzoek (zonder tijdsverlies) met de dienstdoende cardioloog besproken worden.

 ECGHartritmeonderzoek (Holtertoon)

Bij hartkloppingen of duizeligheid kan veroorzaakt worden door hartritmestoornissen. Om eventuele afwijkingen in het hartritme op te sporen maken we gebruik van holteronderzoek. Holteronderzoek registreert 24 uur of 48 uur uw hartritme.

Het onderzoek: Bij een Holteronderzoek krijgt u plakkers (elektroden) op uw borst. Deze zitten vast aan een apparaatje dat u aan uw riem draagt. Het apparaat registreert uw hartritme gedurende 24 of 48 uur. Voor dit onderzoek hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden.  Het aansluiten duurt circa 15-20 minuten. Daarna mag u naar huis. U mag tijdens het onderzoek niet douchen, baden of zwemmen.


Longfunctieonderzoek (Spirometrie) Symbool longen

Een kenmerk van COPD is dat de werking van de longen (de longfunctie) vermindert. Door de longfunctie te meten kunnen we vaststellen of u COPD heeft. We kunnen de ernst van uw longafwijking vaststellen en gedurende de verdere behandeling volgen. Met dit onderzoek kunnen we ook bekijken welke medicijnen bij u werken.

Het onderzoek: We meten de longfunctie met een spirometer. Het onderzoek is eenvoudig. De Hilde, de Praktijkondersteuner,  vertelt precies wat u moet doen. U krijgt een klem op uw neus. U gaat rechtop zitten en sluit uw tanden en lippen om het mondstuk van het apparaat. U kunt hier gewoon door ademen. Dan vraagt men u diep in te ademen en dan met kracht te blazen. Deze metingen moeten minstens twee keer worden herhaald, om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Daarna krijgt u eventueel een luchtwegverwijder om in te ademen. Zodra het middel is ingewerkt, wordt het onderzoek herhaald om de werking op uw longfunctie te meten.

Bekijk hier een filmpje over het onderzoek


Enkel-Arm-Index-onderzoek (EAI)

De enkel-arm index is een maat om te bepalen of er vernauwingen zijn in de slagaders van de benen (etalagebenen).

Het onderzoek: Voor het bepalen van de enkel-arm-index (EAI) wordt de bloeddruk van uw enkels en bovenarmen gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in uw onderbenen en armen is de enkel-arm index.


24-uurs bloeddrukmetingen

Uw bloeddruk schommelt gedurende de dag. De bloeddruk gaat omhoog bij inspanning, sterke emoties of bij verandering van houding. Om meer inzicht in uw bloeddruk te krijgen kan een 24-uurs bloeddrukmeting wenselijk zijn.

Het onderzoek: Om uw arm krijgt u een manchet met daaraan vast een bloeddrukmeter. Deze draagt u op uw heup met een riem. Het apparaat meet overdag elke15 minuten uw bloeddruk en 's nachts iedere 30 minuten. U kunt de bloeddruk zelf niet aflezen. Hiermee voorkomt u dat u (onbewust) de bloeddruk beïnvloedt. Tijdens het meten van uw bloeddruk blaast de bloeddrukmanchet aan uw bovenarm automatisch op en loopt weer leeg. De bloeddrukmeter meet uw bovendruk en onderdruk en slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op. Het apparaat meet tegelijkertijd uw hartslag.


Laboratorium-onderzoek (point of care)

Een groot aantal bloedwaarden meten wij voortaan direct in onze praktijk. Hiervoor is geschikte en volledig gecertificeerde apparatuur in huis. Met behulp van vingerprikken bepalen wij o.a.:

 • of u een ontsteking heeft (CRP)
 • wat de waarde van het bloedsuiker is (glucose)

Nadat wij de waarden gemeten hebben, gaan de resultaten naar het JBZ en volgt een check. De resultaten worden daarna in het dossier opgenomen.

Tevens controleren wij urine.

Voor het overige laboratorium-onderzoek wordt u zoals voorheen doorverwezen.


Urinecontrole

Ter controle van een urineweginfectie kunt u via de assistente uw urine laten controleren. Let bij het inleveren van uw urine op het volgende:

 • het beste is ochtend urine
 • eerst goed met water wassen
 • daarna de middelste stroom urine opvangen in een schoon en droog potje
 • potje met urine voorzien van naam en geboortedatum
 • deze het liefst meteen bij de balie afgeven (

Diagnostiek


Kweken

Als er na afname van urine, wondvocht blijkt dat er bacteriën in het spel zijn kunnen we een kweek maken.

Bacteriekweken worden verricht als men specifiekere kenmerken van een bacterie wil hebben. Bacteriekweken hebben tot doel de infectieverwekkende bacterie te isoleren van alle andere bacteriën die normaal bij een mens voorkomen en ze te kweken om zo de oorzaak van de infectie vast te stellen. Ook in het geval van sommige SOA's (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen) kan er een kweek gemaakt worden.


Oogcontrole

U kunt bij ons terecht om uw gezichtsvermogen te testen. Indien nodig verwijzen wij u door naar een oogarts of opticiën.
 


Huidbiopten

Bij verdachte huidafwijkingen kunnen wij een biopt afnemen.

Het onderzoek: De plek waar het huidbiopt wordt afgenomen
wordt verdoofd door er een beetje verdovingsvloeistof onder te spuiten. De prik kan even pijnlijk zijn, maar de meeste patiënten vinden het erg meevallen. Daarna wordt het biopt er uitgehaald. Indien nodig wordt er eventueel gehecht.  

Voor het verwijderen van moedervlekken, ouderdomsvlekken enzovoort kunt u ook bij ons terecht. Vraag de huisarts om de mogelijkheden.

Spoed

Spoed

Levensbedreigende situaties bel: 112

Anders bel: 073 - 5512239

Contactgegevens

Huisartspraktijk Van Eunen

Schijndelseweg 15b
5271 BK  Sint - Michielsgestel

T: 073 - 551 22 39
F: 073 - 551 44 57
E: info@huisartsvaneunen.nl

Handige links

Symbool informatie

 

 


» Thuisarts.nl

Geeft betrouwbare informatie
over gezondheid en ziekte,
samengesteld door huisartsen.
Label De Makers

design & realisatie
door De Makers